1960

Omkring 1960 begyndte jeg at gå til dans i en afdeling af Kisbye der lå over Løvekroen på hjørnet af Rentemestervej og Frederiksborgvej.
De danse vi skulle lære var Rumba,
Cha-cha-cha, Jive og Jitterbug.
For at følge op på vores dans, blev vi opfordret til at
tage ind til Flæsketorvet i Kødbyen, hvor Børge Kisbye lørdag aften havde baller med levende musik.
Som husorkester spillede The Clifters, og jeg blev fuldstændig fascineret af deres små fikse Burns guitarer der var sat til hver sin forstærker.
Jeg havde aldrig hørt noget lignende.
Sommetider kom også andre orkestrer og spillede, f.eks. The Black Devils, og de havde også disse
Burns guitarer.

The Black Devils

 
Det var en ny og spændende periode hvor vi fulgte orkestrenes gennembrud. Jeg husker at Johnny Reimar en lørdag medbragte en singleplade de havde fået indspillet bl.a. med nummeret Django. Han var meget stolt, og vi skulle høre den over Kisbye’s grammofon.

Efterhånden blev det orkestrene og deres guitarer der fangede min interesse og ikke så meget dansen.
Jeg var kommet i lære på Gutenberghus
og havde derfor ikke råd til at købe en elektrisk guitar.

( En Höfner klodsguitar kostede 570,- kr. )

 

Derfor valgte jeg at købe et guitar-gribebrædt hos en instrumentbygger der lå i Pilestrædet. Han fortalte også, hvordan jeg bl.a. skulle beregne afstanden fra saddel til stol. Til pickups skaffede min far mig noget tynd isoleret kobbertråd fra nogle relæer han fik fra KTAS, hvor han arbejdede. Derudover købte jeg nogle stangmagneter fra Peerles og noget træ fra den nærliggende tømmerhandel, og så gik jeg i gang med at bygge min egen klodsguitar

Nu havde jeg hos Kisbye hørt en masse spændende
“ Pigtrådsmusik “ og deriblandt en del instrumentalnumre som blev leveret af The Clifters, Black Devils, Defenders m.fl. Det var først da min kammerat John Lauridsen havde købt en B&O stereogrammofon med tilhørende radio og forstærker, samt sin første LP plade med The Shadows,
( hvem jeg ikke kendte i forvejen ), at det gik op for mig, det var instrumentalnumre fra Shadows plader, de forskellige orkestre havde kopieret.

Her er så min første hjemmebyggede guitar.

 

til forsiden

næste side